dimecres, 12 de juliol del 2017

Fusells o pintades

Foto: Montserrat Jacas

L'11 de juliol vam tancar la segona temporada dels diàlegs. Ho vam fer amb Jordi Oriola que ens va introduir en el seu documental Fusells o pintades. La lluita no violenta del poble saharaui.


La lluita, el patiment i la força del poble saharaui ens va commoure. Fa 40 anys que espera el referèndum promès per l’ONU que els hauria de permetre autodeterminar-se i acabar amb l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. 


Tant de temps d’espera ha fet que la majoria de sahrauís vulguin tornar a la guerra per sortir de l’embarrancament. No obstant això, els activistes de la no-violència defensen que, amb la lluita no violenta, estan portant el Marroc a una posició insostenible avui dia. Per als activistes no violents, l’acció no violenta que estan portant a terme els saharauis fa que la lluita d’aquest poble formi part del món nou que ve i que estiguin construint una societat sana i fonamentada en els drets humans. 

El Sàhara és un territori tutelat i ocupat. La seva descolonització va ser interrompuda el 1976 (malgrat tantes promeses) després d el amarxa verda del Marroc i els "Acords de Madrid" que no tenen validesa al dret internacional. Un territori que va proclamar una República Àrab Saharaui Democràtica de forma unilateral en alguns territoris del Sàhara Occidental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada